Silenci

Silenci. Els nens dormen. Sa mare ha anat a una reunió. He posat la música tan fluixeta que gairebé és com si no n'hi hagués. Un cafè, dues galetes. A fora, petards, clàxons... He passat per la biblioteca abans de tornar a casa. M. i R. necessitaven llibres que parlessin dels pagesos, dels horts, perquè preparen les colònies. I jo he aprofitat la visita. Trec els llibres de la bossa. Els he hagut d'agafar a corre-cuita. He pactat amb els meus fills: una estona a l'àrea infantil i una estona a la d'adults. Una estona que sempre troben llarga. Com que el pare és tan «llibrer», que diuen.

Ara, amb calma, rellegeixo títols i noms d'autors, llegeixo contraportades i començo capítols: «Tres capítols de la història de la meva vida —tres períodes diferenciats i ben definits, tot i ser consecutius—, que van començar quan encara no havia complert vint-i-cinc anys...»; «I miei occhi sono rimasti aperti in quello scorcio di morte, ancora navigano tra i sottili fili dei suoi capelli sparsi, sui capricciosi cespugli delle sue sopracciglia, sulla morbida curva delle sue guance, tra le dita un po' gonfie intrecciate sul petto, sul ninnolo infantile che ho nascosto tra le pieghe della sua veste, quel ricordo della nostra atroce infanzia...» Desordenadament. Parcialment. No m'hi vull endinsar, perquè m'espera una novel·la començada i no en vull perdre el fil. Però no em puc estar de tastar les quatre noves adquisicions. Paladejo les primeres frases, em deixo seduir pels primers paràgrafs, busco al diccionari un parell de mots... I posposo conscientment la lectura dels quatre llibres nous. Tinc tres setmanes de coll. Tota una vida. I una novel·la que m'agradaria acabar avui. Dues hores de plaer. Clàxons, petards, crits... Al carrer, milers de ciutadans festegen una copa que no val res. A casa, en silenci, festejo la literatura, que no té preu...

2 comentaris:

  1. Doncs per ells, un llibre deliciós: "La visita de la Valentina".
    Parla d'una ratolina de ciutat que se'n va a una casa de pagès, el Mas Casablanca... i tot el que hi descobreix de la mà d'en Fermí.
    Els dibuixos són preciosos.

    http://www.diba.es/parcsn/newsletter/detall.asp?Id=537

    Bonne journée.

    ResponElimina

Digues, digues...