Qwerty

En memòria del senyor P.B., llibreter.

A quarts de nou els nens dormen. Amb tota —gairebé tota— la feina feta, em poso un disc i m’instal·lo al sofà amb una novel·la que, almenys, em fa passar bones estones: Sincerament vostre, Xúrik, de Liudmila Ulítskaia, que, com diria aquell, «va de Rússia». Me’n vaig, doncs, a Rússia, amb en Xúrik i les seves dones. Un parell d’hores i tres discos després engego la tele. A BTV perpetren un programa «de llibres». Ai! En Joan Barril fa de Sánchez-Dragó. En Joan Barril cita malament. En Joan Barril fa broma. En Joan Barril... Ai! Unes cortinetes vulgars, una musiqueta ximpleta, un decorat carrincló, uns quants llibres, un espectacle trist, res... Ni tan sols la presència sempre estimulant de Jorge Wagensberg salva l’insalvable Qwerty. En Joan Barril me’l fa seure en una caixa de cerveses Damm i li ofereix una Moritz —calenta, sembla. Quina transgressió! Després —o abans?—, unes quantes recomanacions. Josep Cots, de la llibreria Documenta, recomana el llibre que llegeixo... Un horrible gag amb el rànquing de llibres més venuts... Perdo el fil. Un altre col·laborador... Ho intento cinc minuts més, però no, ho sento, no puc... Potser em perdo una revelació d’última hora, potser, no ho sé, però deixo en Joan Barril amb la paraula a la boca, que es quedi amb els llibres. Jo apago la tele. Me’n torno a Rússia. Amb la literatura.


4 comentaris:

  1. Tu segurament preferies la fòrmula gastada, oi? Renova't, home! O posa't a llegir!

    ResponElimina
  2. Caram Jauss! Dóna-li una mica de vidilla al programa. A veure com va...En Barril té el bo i el dolent dels mediàtics. Però sempre s'aprén alguna cosa.

    ResponElimina
  3. Anónimo: m'agraden les fórmules —les fórmules— originals. O sigui les apostes arriscades. El senyor Barril és la renovació?, no em facis riure... Sí, m'estimo més perdre el temps llegint...

    el veí de dalt: Ho tornaré a intentar, t'ho prometo...

    ResponElimina
  4. Per vostè, sr. Anonymous, la renovació és la dispersió de continguts, la buidor en l'aportació dels col·laboradors, la pèssima realització... Què fàcil és l'acudit del llibre en remull amb una escriptora "episcopalista"? Quina mena d'interés té saber si fulanito de tal se n'ha anat de l'editorial X per entrar a Ediciones Y?

    Que ens parlin de llibres, i prou. Sincerament, espero que millorin. Sinó, molt millor llegir, com diu Emgiro.

    ResponElimina

Digues, digues...