Traure porets de l'àvol cas dretura...

Els nens, lògicament, avui no volen sortir de casa. M'escapo deu minuts per canviar el volum repetit de l'Obra Completa de Palau i Fabre. Al carrer, tot i la pluja, hi ha una pila de gent i les botigues plenes. Després m'assabento que és perquè avui comencen les rebaixes, i continua la voràgine —entranyable terme no normatiu— del consum.

Sortosament, les llibreries no fan rebaixes —i encara que en fessin...—, i no hi ha ningú. Torno Palau i Fabre i agafo Narrativa catalana de l'exili. Hi afegeixo —la carn és dèbil— una biografia de Joan Coromines, de Sergi Sol, i Una certa penombra, d'Antoni Ibàñez, Tros de Quòniam. Hi surto perdent, doncs, en diners, però guanyant:

«E-s a dreit seny eu fau ço que no vull
e perdent guany, e el temps cuitats me tarda...»

Faig un cafè i llegeixo Una certa penombra. Llàstima de nota a peu de pàgina! Amb una nota a peu de pàgina ens hauríem estalviat un dels espectacles més tristos de la blogosfera: aquí i, en part, aquí, el què i el com. Antoni Ibàñez no hauria hagut de manllevar un post —que no és cap delicte, però és lleig—, i tampoc no hauria hagut de tancar el Tros de Quòniam —reprès feliçment ara, amb un altre to, més «moderat», a Entrellum. Però bé... El cas és que la lectura d'Una certa penombra, massa condicionada per tot plegat, em deixa un regust amarg: passarà a la història pel plagi i no pas per la qualitat indiscutible de l'obra —que aquí podeu sentir recitada-llegida per l'autor. Llàstima. Més Jordi de Sant Jordi:

«Prenga xascú ço que millor li és
de mon dit, vers reversat d'escriptura,
e si el mirats al dreit e-s al revers,
traure porets de l'àvol cas dretura.»

2 comentaris:

  1. Agraït. Digues-me ExTdQ, plis. La nova i definitiva adreça d'ENTRELLUM és aquesta: http://entrellum.blogspot.com

    ResponElimina
  2. Toni, estàs d'allò més maco amb aquesta corbata tan llampanta. Tio, tant d'enrenou que vam fer i a tot arreu veig piles del teu llibre que no s'ha venut. No sé què va fallar...

    ResponElimina

Digues, digues...